Kutya - Ajánlott vakcinázási program

A kölyökkutyák vakcinázását 6-8 hetes korban célszeru elkezdeni. Az elso védooltás a parvovírusos bélgyulladás ellen nyújt védettséget. Két hét elteltével adható a következo oltás, ez egy ún. kombinált vakcina, mely a parvovírusos bélgyulladás mellett a szopornyicával, a leptospirózissal és a Rubarth-kórral..

A kölyökkutyák vakcinázását 6-8 hetes korban célszeru elkezdeni. Az elso védooltás a parvovírusos bélgyulladás ellen nyújt védettséget. Két hét elteltével adható a következo oltás, ez egy ún. kombinált vakcina, mely a parvovírusos bélgyulladás mellett a szopornyicával, a leptospirózissal és a Rubarth-kórral szembeni védettség kialakítására szolgál. Újabb két hetes különbségekkel még egy önálló parvo vakcina és egy kombinált védooltás beadatása ajánlott az optimális védettség elérése érdekében. Ezt követi az elso veszettségoltás, melyet négy hónapos korig be kell adatni, majd egy évesen ismételjük. Innentol évente egyszer kell védooltást kapjon, három éves koráig érdemes a veszettség és a kombinált oltást külön-külön beadatni, utána kaphatja egy oltásban összevonva is.

Létezik védooltás coronavírusos bélgyulladás (parvovírusos bélgyulladáshoz hasonló, annál enyhébb lefolyású betegség) és Lyme-kór ellen is, ezek az alap oltási protokollba beiktathatóak. Érdemes a bor gombás betegségét megelozo vakcinát is kérni, mivel ez emberre is veszélyes borfertozés.

© 2018 Dr. Kovács Géza - Tolnai Állatorvos . Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: Kreatívbiznisz

Please publish modules in offcanvas position.